Skydda dig mot solens skadliga strålar

  Utomhusarbete sker i alla slags väder – regn, blåst och strålande solsken. När det regnar eller är kallt tar du ofta på dig kläder som skyddar mot regn och kyla, men vad gör du när solen skiner? Här är det viktigt att du klär dig ordentligt och skyddar huden mot solens skadliga UV-strålar.

  Har du arbetskläder till de soliga sommarmånaderna? Använd arbetskläder som skyddar mot solen när du arbetar utomhus. Då skyddar du huden och minskar även risken att drabbas av hudsjukdomar. Solens UV-strålar kan vara skadliga för huden om du vistas i solen utan solskydd. Därför är det viktigt att dina arbetskläder skyddar huden mot solen.

  Textilier skyddar till viss del mot solens skadliga strålar. Men hur mycket skydd de ger mot solen kan variera stort. Hur motståndskraftiga textilier är mot UV-strålning beror bland annat på:

  • Materialets täthet
  • Tjockleken
  • Vilken typ av fiber materialet består av
  • Färgen
  • Elasticiteten
  • Eventuella efterbehandlingar

  Motståndskraften mot solens strålar påverkas också om produkten är våt, tvättad osv. Under varma dagar, eller när du arbetar intensivt, är det därför viktigt att du byter tröja om den blir våt eller blöt av svett, för att bibehålla bästa möjliga skydd. Det är också viktigt att du regelbundet byter ut slitna arbetskläder, så att ditt skydd mot UV-strålar förblir intakt.

  För att klädernas UV-skyddande egenskaper ska bestå, är det också viktigt att följa klädernas tvättanvisningar.

  EN 13758-2 UPF 40+

  Behöver du dokumenterat skydd mot solens strålar?

  MASCOT har valt att certifiera ett urval av produkterna från SAFE-serien i enlighet med EN 13758-2 (skyddande egenskaper mot UV-strålning), eftersom denna beklädnad ofta används utomhus i alla slags väder. MASCOT:s sortiment av EN 13758-2-certifierade produkter innefattar överdelar som T-shirtar, långärmade T-shirtar och sweatshirts. Dessa är lätta produkter som du vill använda som ett första lager när solen tittar fram och mängden UV-strålar är som störst.

  MASCOT:s produkter som är certifierade enligt EN 13758-2

  För att erhålla EN 13758-2-certifiering måste en UV-skyddsfaktor (UPF-värde) på minst 50 uppnås genom testning, och denna nivå måste som allra minst bibehållas, samt dokumenteras genom pågående omcertifiering, för att certifieringen ska fortsätta gälla. Om detta uppnås kan tillverkaren märka produkten med ”UPF 40+”. En märkning med UPF 40+ försäkrar användaren om att det finns ett UV-skydd på minst 97,5 %. Detta innebär att mindre än 2,5 % av solens skadliga UV-strålar tränger igenom materialet.

  Inget hokus pokus

  Ett tjockt lager solskyddskräm på torr hud skyddar bättre än ett tunt lager solskyddskräm efter några dopp i poolen. På samma sätt skyddar starkt och tätt tyg bättre än en tunn och luftig T-shirt. Därför är det de tunna materialtyperna, som potentiellt inte skyddar dig tillräckligt, som du ska vara uppmärksam på när du arbetar i solen.