EN 17353

    MASCOT:s produkter som är certifierade enligt EN 17353 är arbetskläder för situationer där ökad synlighet är nödvändig.

    EN 17353 är en EU-standard som ställer krav på förbättrad synlighet i arbetskläderna för anställda i arbetsförhållanden i medelriskområden. Arbetskläder som är certifierade enligt EN 17353 är lämpade för anställda som har behov av synlighet, men som inte arbetar på en plats där riskanalysen av arbetsområdet innebär att de måste bära personliga skyddsprodukter certifierade enligt EN ISO 20471.

    Läs mer om EN ISO 20471

    Jämfört med hi-vis-arbetskläder certifierade enligt EN ISO 20471 finns flera möjligheter till användning av färger i designen i arbetskläder certifierade enligt EN 17353. Det fluorescerande materialet i produkterna måste nämligen ha en av följande färger: Grön, gul, gul-orange, orange, orange-röd, röd eller rosa.

    Tre kategorier av synlighet

    EN 17353 fastställer minimummängderna, och därmed kravet på området för det fluorescerande materialet och reflexerna, som ska integreras i produkterna för att öka synligheten. Standarden beskriver också designkrav för de olika produkttyperna, som omfattas av:

    • Typ A, som endast kräver skydd i dagsljus. Produkter certifierade enligt EN 17353 typ A innehåller en minimal mängd fluorescerande material.
    • Typ B, kräver skydd på kvällen och natten. Produkter certifierade enligt EN 17353 typ B ska antingen ha löst hängande reflexer (typ B1), ha avtagbara eller fastmonterade reflexer på ben och ärmar på långärmade kläder (typ B2) eller uppfylla minimumkraven för reflekterande material med reflekterande band på både bröstkorg och ben/armar (typ B3).
    • Typ AB, kräver skydd i dagsljus, skymning och på natten. Produkter certifierade enligt EN 17353 typ AB ska för att öka synligheten innehålla både fluorescerande och reflekterande material eller material som har båda egenskaperna.

    Alla MASCOT:s produkter som är certifierade enligt EN 17353 uppfyller kraven för certifieringen EN 17353 typ A.