Certifieringar

  MASCOT:s egen kvalitetsstämpel. TESTED TO WORK är inte en internationell standard. Däremot är det MASCOT:s kvalitetsstämpel som försäkrar att du får en utprovad produkt. Det innebär att både metervaran och leverantören är kvalitetssäkrade. Det innebär dessutom att produkten har tillverkats under bra förhållanden och med flera kontroller under processen. Produkten har också utprovats under verkliga förhållanden innan vi har tagit den i produktion. Slutligen har vi kontrollerat att den har rätt funktioner som passar för ditt dagliga arbete. Allt detta och mycket mer står TESTED TO WORK för. Det är din garanti för kvalitet!

  Arbetskläder

  MASCOT:s arbetskläder är certifierade enligt höga internationella standarder. Här kan du få mer ingående information om de olika certifieringarna, så att du får rätt arbetskläder för rätt arbetsförhållanden.

  EN ISO 20471

  EN ISO 20471 - Synliga kläder

  Klassmärkningen (talet X bredvid symbolen) anger klassen i förhållande till hur väl produkten skyddar användaren. Den högsta klassen som går att uppnå är klass 3. Ett set med kläder kan klassificeras med en högre skyddsklass än vad de enskilda plaggen har om de används separat. Den potentiellt högre skyddsklassen anges på plagget. Kläder som är certifierade enligt EN ISO 20471 har testats efter tvätt. Om ingenting annat anges på plaggets etikett, har materialet testats efter fem tvättar.

  Läs mer

  EN 17353 - Arbetskläder med förbättrad synlighet

  EN 17353 är en EU-standard som ställer krav på förbättrad synlighet i arbetskläderna för anställda i arbetsförhållanden i medelriskområden. Arbetskläder som är certifierade enligt EN 17353 är lämpade för anställda som har behov av synlighet, men som inte arbetar på en plats där riskanalysen av arbetsområdet innebär att de måste bära personliga skyddsprodukter certifierade enligt EN ISO 20471.

  Läs mer

  EN 342

  EN 342 - Skydd mot kyla

  Du uppnår det bästa köldskyddet med arbetskläder som är certifierade enligt EN 342. För att uppnå maximalt skydd bör arbetskläderna hållas torra och stängas ordentligt, t.ex. kring handlederna. Varje produkt klassificeras efter olika nivåer: isoleringsnivå, luftgenomtränglighet och eventuell vattentäthet (WP). Ju högre isoleringsvärdet är, desto bättre skydd får man. Isoleringsvärdet hittar du på produkten. Luftgenomträngligheten anges i piktogrammet och går från 1–3, varav tre är högst.

  Läs mer

  EN 343 - X|X|X

  EN 343:2019

  När arbetet måste utföras oavsett väderlek är det viktigt att ha ordentliga kläder. EN 343 är de värden som visas på kläder som kan användas som skydd mot regn. Vid sidan av symbolen finns tre värden angivna. Det översta värdet är vattentätheten, och det i mitten anger andningsbarheten i den samlade produkten. Båda är indelade i klass 1 till 4, där 4 är den högsta klassen. Det nedersta värdet är ett valfritt test av den färdigsydda produkten under påverkan från regn ovanifrån. R anger att produkten har testats, och X innebär att produkten inte har testats.

  Läs mer

  EN 343

  EN 343 - Skydd mot dåligt väder

  När arbetet måste utföras oavsett väderlek är det viktigt att ha ordentliga kläder. EN 343 är en europeisk standard för skyddskläder. Gå efter EN 343-certifieringen om du vill vara säker på att kläderna är bekväma oberoende av väder och vind. Vid sidan av symbolen för EN 343 står olika nivåer angivna. Det första värdet anger vattentätheten. Det andra visar produktens andningsbarhet. Båda går från klass 1 till 3, där 3 är den högsta klassen.

  Läs mer

  EN ISO 11611

  EN ISO 11611 - Skydd vid svetsarbete

  Standarden beskriver minimikraven för skyddskläder som används vid svetsarbete och arbete med likartade risker. Det finns två klasser, där klass 2 är den högsta (=bäst skydd).

  Läs mer

  EN ISO 11612

  EN ISO 11612 - Skydd mot hetta och flamma

  Kläder som skyddar mot värme och eld. Denna standard beskriver ytterdräkter av smidigt tyg som är gjorda för att skydda bärarens kropp från värme och eld, med undantag för händerna. Bortsett från huvor och damasker omfattas ej plagg för skydd av huvud, händer och fötter. Standarden är uppdelad i sex index: A1-A2, B1-B3, C1-C4, D1-D3, E1-E3 och F1-F3. Ju högre värdet är, desto bättre skydd får man.

  Läs mer

  EN ISO 14116

  EN ISO 14116 - Skydd mot hetta och flamma

  Denna standard anger krav på ytans förmåga hos material, materialkombinationer och kläder med begränsad flamspridning för att minska risken för att kläder fattar eld och därmed utgör en fara. Standarden anger skydd i klasserna 1–3, där 3 ger bäst skydd.

  Läs mer

  EN 61482-2

  EN 61482-2 - Arbete med spänning

  Kläder för skydd mot termiska risker orsakade av ljusbågar. Certifieringen EN 61482-2 har två testmetoder. Med metod 1, EN IEC 61482-1-1, öppet ljusbågstest, testar man tyget och ett klädesplagg och beräknar därmed klädernas ATPV/EBT-nivåer. Med metod 2, EN 61482-1-2, box test, beräknar man tygets och klädernas skyddsklass mot ljusbågar genom att använda en kontrollerad ljusbåge. Det finns två klasser, där klass 2 är den högsta och erbjuder högst skydd.

  Läs mer

  EN 1149-3/5

  EN 1149-3/5 - Skyddskläder med elektrostatiska egenskaper

  Skyddskläder med elektrostatiska egenskaper. Här kan du läsa om skyddskläder med elektrostatiska egenskaper. EN 1149-5-certifieringen (testmetod EN 1149-3) står för din säkerhet.
  EN 1149-3 - Avklingningstid
  Denna standard beskriver avklingning av elektrostatisk laddning från klädernas yta.
  EN 1149-5 - Design och ingående material
  Denna standard beskriver kraven på material och konstruktion av elektrostatisk avledande skyddskläder som används som en del av ett jordat system för att undgå brandfarlig avledning.

  Läs mer

  HACCP DIN 10524

  HACCP DIN 10524 – krav på arbetskläder som används inom livsmedelsindustrin

  Inom EU ska företag som hanterar livsmedel arbeta enligt HACCP-principerna. HACCP är en förkortning för Hazard Analysis and Critical Control Points. Det är en standardiserad metod där säkerhetsrelaterade risker i livsmedelsproduktionen analyseras och kontrolleras.

  EN-certifiering enligt DIN 10524 omfattar specifika krav på design, funktion och tyg i arbetskläder som används i livsmedelsbranschen.

  Läs mer

  EN 13034 (Type 6)

  EN 13034 (Type 6) - Skyddskläder för kemikalier i vätskeform

  Standarden beskriver prestandakrav för kemiska skyddskläder med begränsad skyddsfunktion mot kemikalier i vätskeform (typ 6- och typ PB [6]-utrustning). Skyddskläder för kemikalier med begränsad prestanda är beräknad för användning vid potentiell exponering för lättare stänk, vätskedimma eller sprut med lågt tryck och mängd.

  Läs mer

  EN 13758-2 UPF 40+

  EN 13758-2 UPF 40+ - Skyddande egenskaper mot UV-strålning

  En produkt som är certifierad enligt EN 13758-2, ger ett dokumenterat skydd mot solens skadliga UVA- och UVB-strålar. Produkterna märks med ett UPF-värde (Ultraviolet Protection Factor) i förhållande till skyddsförmågan. Skyddsförmågan minskar i takt med att produkten till exempel slits, skötselråden inte följs eller om kläderna blir blöta. Den enda UPF som kläderna kan märkas med är UPF 40+.

  Läs mer

  Skyddsskor

  Skyddsskorna från MASCOT är lätta, flexibla och bekväma, utan att din säkerhet kompromissas. Våra skyddsskor, -kängor och -sandaler är alla godkända enligt den europeiska standarden EN ISO 20345. Oavsett vilken miljö du arbetar i har vi skyddsskor i vårt sortiment som uppfyller säkerhetskraven och ger dig ultimat komfort under hela arbetsdagen.  

  EN ISO 20345

  EN ISO 20345

  EN ISO 20345: 2011 är en europeisk standard för skyddsskor som säkerställer att skyddsskor, -kängor och -sandaler uppfyller de krav som ställs när man arbetar inom områden där säkerheten prioriteras. Alla skyddsskor från MASCOT® FOOTWEAR är certifierade enligt EN ISO 20345: 2011.

  Läs mer

  EN ISO 20347

  EN ISO 20347

  EN ISO 20347 är en europeisk standard för skor utan tåhätta för yrkesmässig användning. Standarden täcker skor som har certifierat halkhämmande egenskaper, är stötdämpande samt andningsbara och stabiliserande. I MASCOT:s sortiment finns skor som är certifierade enligt EN ISO 20347, med den högsta standarden inom halkskydd, SRC.

  Urladdning av statisk elektricitet (ESD)

  Urladdning av statisk elektricitet (ESD)

  Skorna är ESD-godkända, vilket betyder att du undviker statisk elektricitet. I en del branscher finns det krav på att vissa områden är ESD-säkrade för att skydda elektriska komponenter och utrustning. Förutom att skydda komponenter och produkter, skyddar de antistatiska egenskaperna dig samtidigt mot stötar.

  Läs mer