Material

  Välj rätt tygkvalitet till just ditt arbete

  Arbetar du i kyla eller värme? Eller i nederbörd, i närheten av maskiner i drift, eller i en miljö där du utsätts för flammor eller gnistor? Det är helt avgörande att du är rätt klädd för det arbete du ska utföra. När du väljer arbetskläder är det därför viktigt att tänka på vilket material som bäst uppfyller dina behov. MASCOT använder mer än 100 olika textilier som var och en har valts ut på grund av materialets särskilda egenskaper. Vilket material eller vilken kombination av material som passar bäst för dig beror på vilken bransch och miljö du arbetar i.

  Arbetskläder

  MASCOT:s arbetskläder tillverkas i många olika material som alla har valts ut med avsikt att ge plagget bästa möjliga komfort, hållbarhet och andningsbarhet för olika arbetssituationer. Läs mer om våra mest använda material nedan och få bättre klarhet i vilket du bör välja.

  Bomull - Material

  Bomull - 100 % naturmaterial

  En metervara av 100 % bomull får några helt speciella egenskaper, eftersom det är ett rent naturmaterial. Bomull är mjukt och mycket skönt att ha på sig. Det tål tvätt upp till 95 oC. Kläder av ren bomull är i synnerhet ett måste för personal som arbetar i närheten av glöd, som t.ex. inom den tunga industrin.

  Kanvas - Material

  Kanvas - Slitstark kanvas med grov look

  Canvas har en vävstruktur, som skapar ett material med ett lite annorlunda utseende och en grov, cool look. Slitstyrkan är hög och i kvalitet 010 (används i MASCOT® YOUNG och MASCOT® HARDWEAR) har vi lagt in lite stretch på tvären, vilket du kommer att märka, speciellt när du står på knä, eftersom byxorna ger efter något. Metervara 010 är med sina 310 g/m² den kraftigaste av MASCOT:s canvasmetervaror i polyester/bomull. Om kläderna ska vara lättare är metervara 154 med en vikt på 260 g/m² ett attraktivt alternativ.

  Twill - Material

  Twill - Tidernas hit

  Kvalitet 430 är en av MASCOTs mest sålda material genom tiderna. Lika användbar nu som för 10 år sedan, och den används allsidigt för olika yrkesområden inom både industri och hantverk. Blandningen av polyester och bomull skapar ett kraftigt material, som effektivt behåller färg och form även efter många tvättar och torkningar. Kvalitet 430 är med sina 310 g/m² den kraftigaste av MASCOT:s twillmetervaror i polyester/bomull. Om kläderna ska vara lättare finns flera alternativ: Metervara 442 på 270 g/m², metervara 330 på 245 g/m² och metervara 230 på 205 g/m².

  Kvilt - Material

  Kvilt - Värmekläder

  Produkter av kvilt är känt för att vara varma och isolerande, och har under många år använts som isolerande lager inom många branscher. MASCOT: värmekläder finns i många tjocklekar och färger. Kvilten består av tre lager. Mellan de två yttre slitstarka lagren ligger polyestervadd som ger den isolerande egenskapen. De tre lagren svetsas samman med hjälp av ultraljud, och detta förfaringssätt ger metervaror av hög kvalitet och lång hållbarhet.

  Multiskyddskläder - Material

  Multiskyddskläder

  Antistatiskt, syrafast, flamhämmande och smutsavvisande tyg. Den viktigaste fördelen är att de flamhämmande egenskaperna finns i själva tråden som tyget är vävt av. Den flamhämmande egenskapen är alltså ett permanent tillstånd och kan inte tvättas ur. Det ger samtidigt ett mjukare och behagligare tyg som är mycket bekvämt att bära. Tyget har hög slit- och rivstyrka. Godkänt enligt EN ISO 11612 (A1, A2, B1, C1, E1, F1), EN ISO 11611 - kl. 1 - A1, A2 EN 1149-3, EN 1149-5, EN 61482-1-2, EN 13034 och EN ISO 20471 - kl. 2. Vinterkläderna i tygkvalitet 217 är också andningsbart, vind- och vattentätt och godkänt enligt EN 343 och EN 342.

  Skor

  Föredrar du skyddsskor i läder, nylon eller textil? Hos MASCOT väljs materialen för tillverkning av skyddsskor baserat på parametrar som slitstyrka, komfort och andningsbarhet. Läs mer om de mest använda materialen här så att du lättare kan avgöra vilka skyddsskor som passar bäst för din arbetssituation.

  Läder - Material

  Läder

  Läder är ett naturmaterial som mycket länge har används i tillverkningen av skor. Läder är ett självklart materialval för tillverkning av skyddsskor eftersom det är lika skönt att bära som det är slitstarkt, andningsbart och isolerande. Skor i läder finns bland annat i serierna MASCOT® FOOTWEAR INDUSTRY och MASCOT® FOOTWEAR FIT. Dessa skor är särskilt utformade för miljöer som kräver det lilla extra av skorna. Så om du tillbringar dagarna krypande på cementgolv, arbetar utomhus under de kalla månaderna, svetsar eller arbetar i närheten av glöd så är en skyddssko i läder rätt val för dig. Läder skall med jämna mellanrum impregneras för att ge det bättre skydd och därmed förlänga skornas livstid.

  Textil - Material

  Textil

  Textilier tillverkas antingen av natur- eller konstfiber och används till många produkter särskilt inom kläd- och möbelbranscherna. Textil passar perfekt till foder i skor eftersom det känns mjukt och behagligt mot foten. Men slitstarka textilier kan även användas på utsidan av skon om man vill att skon ska vara andningsbar. Inom skotillverkningen är textilier vanligast som material i sneakers och sportskor, där en överdel i textil kombineras med en flexibel sula. Det gör skorna lätta och ger god rörelsefrihet för foten. Hos MASCOT hittar du bland annat skyddsskor i textil i serierna MASCOT® FOOTWEAR FLEX och MASCOT® FOOTWEAR ENERGY.

  Polyamid - Material

  Polyamid

  Polyamid kallas även nylon och är ett termoplastmaterial. Polyamid används ofta i kombination med andra syntetiska material. Fördelarna med att använda polyamid som material är att det är extremt slitstarkt, snabbtorkande och tar upp mer fukt än andra icke-organiska fibrer. Det gör att nylon passar mycket bra för lätta och andningsbara skyddsskor som inte behöver motstå extrem värme. Polyamid används bland annat i MASCOT® FOOTWEAR FLEX-serien. Med tanke på att det är slitstarkt och snabbtorkande är polyamid ett självklart val för dig som arbetar utomhus under de varma månaderna.