Kompromisslös säkerhet och komfort

i ny serie med multiskyddskläder
Skyddskläder - MASCOT® MULTISAFE - 2014
Den 7 Augusti 2014

Under många år har multiskyddskläder nästan uteslutande haft som syfte att skydda användaren mot utifrånkommande saker som ljusbågar, gnistor osv. Och de ska de också fortsättningsvis. Men nu kommer en serie av skyddskläder där inte bara säkerheten har varit viktig i utvecklingsprocessen. Även den invändiga komforten med välsittande passform med bra rörelsefrihet och klädernas funktioner, såsom fickor, stroppar och justeringsmöjligheter, har varit fokusområden.

Optimalt sett bör arbetskläderna provas ut inom branschen innan de masstillverkas. Och det är precis vad MASCOT har gjort med den nya MASCOT® MULTISAFE-serien. Resultatet är nio grundligt utprovade produkter, där det varken har kompromissats på säkerhet, funktioner eller design.

Arbetskläder som inte märks av

”Vårt fokus är att erbjuda våra kunder kläder som de inte bara känner sig säkra i, utan som de dessutom inte märker av för mycket när de används. Man tänker sällan på kläderna när allt fungerar och stödjer kroppens naturliga arbetsrörelser och när de har rätt funktioner och välplacerade fickor”, säger vd Michael Grosbøl, som har följt utvecklingsprocessen av MASCOT® MULTISAFE-serien på nära håll.

MASCOT® MULTISAFE Jacka - Patagonia - 2014

Utprovat i branschen innan produktion

Serien har varit under utveckling i mer än ett och ett halvt år. Något av det mest tidskrävande – men också det viktigaste – var de utprovningsperioder där MASCOT:s utvecklingsavdelning skickade ut arbetskläderna på arbete runt om i Europa. Anställda inom gas-, olje-, el- och allmännyttiga företag har provat ut kläderna under sitt dagliga arbete, och de har gett löpande feedback och förslag på eventuella ändringar som MASCOT har arbetat vidare på. Till exempel ledde ett förslag till en förbättrad placering av tumstocksfickan, vilket gav mycket i fråga om komforten. Testpersonerna var så trötta på att deras arbetskläder hade tumstocksfickan på baksidan av benet, vilket gör att man sitter på verktyget och märker av det varje gång man går ned på knä eller sitter på huk. MASCOT förde en längre dialog med certifieringsinstitutet och kom fram till en lösning som inte bara kunde certifieras, utan som också testpersonerna blev väldigt nöjda med, eftersom det ökar komforten betydligt vid alla rörelser.

Flamhämmande under hela användningsperioden

Vid sidan av utprovningen hos användarna arbetade MASCOT:s egna laborationer på högtryck med att hitta det tyg som hade precis rätt kombinationer av olika egenskaper. ”Mer än 40 olika tygtyper provades ut efter allt från förkrympning till slitstyrka och brottstyrka”, säger Michael Grosbøl och understryker att det kommer användaren till nytta att välja de bästa tygerna: ”Till skillnad från många andra leverantörer använder MASCOT ett tyg där själva fibrerna innehåller de inneboende flamhämmande egenskaperna helt och hållet. Det betyder att de flamhämmande egenskaperna inte försvinner vid upprepad tvätt, vilket kan vara fallet hos produkter där de flamhämmande egenskaperna kommer från ytbehandling, och där användaren inte kan veta hur och när skyddet försvinner.”

Hi-vis jacka - MULTISAFE - 2014

Många väljer multiskyddskläder

Alla har inte användning för certifierade antistatiska, syrafasta och flamhämmande arbetskläder som också skyddar mot ljusbågar och risker vid tillfälligt svetsarbete. Men allt fler branscher får upp ögonen för hur rätt arbetskläder kan minska risken för vissa typer av arbetsskador. Utöver elektriker är det särskilt yrkesgrupper som arbetar med lagring och distribution av energi (gas-, vind-, el- och oljeenergi) som använder multiskyddskläder. Dessa personer rör sig ofta kring och nära körande maskiner och lastbilar. Därför behöver kläderna ofta också vara vindtäta, vattentäta, andningsbara, fluorescerande samt bära reflexer. Nya MASCOT® MULTISAFE har allt detta. En vinterjacka och ett par vinterbyxor är godkända enligt inte mindre än nio olika standarder. För de övriga årstiderna finns fluorescerande arbetsbyxor, en overall och en arbetsjacka som, utöver gängse standarder, också är behandlade med en smutsavvisande ytbehandling som håller de fluorescerande kläderna rena och därmed synliga under en längre tid. Därtill finns fyra produkter som är avsedda att bäras närmast kroppen: En t-tröja, en långärmad tröja, en långärmad funktionsunderställströja och ett par funktionsunderställsbyxor. Alla fyra plagg är antistatiska, flamhämmande och sydda med flamhämmande tråd.

MASCOT® MULTISAFE - Skyddskläder - 2014

De fluorescerande kläderna är godkända enligt den nya strängare standarden EN ISO 20471. Dessutom är produkterna utrustade med mer reflexmaterial än standarden föreskriver. Alla fluorescerande produkter följer också kemikaliestandarden EN 13034, och som en av några få i branschen uppfyller MASCOT:s jackor klass 2 i standarden EN 61482-1-2 för skydd mot ljusbågar.