Transport och förpackning med omtanke

  Vägen från bomullsodling till byggplats är lång och går vanligtvis tvärs över flera kontinenter. Bomullen ska spinnas, vävas och färgas, och därefter skickas tyget till produktionsplatsen, där det sys till kläder. Det är många olika komponenter som ska sammanföras när det ska tillverkas till exempel ett par byxor.

  truck-road-MASCOT® WORKWEAR

  Till ett par slitstarka arbetsbyxor används ganska ofta sex till åtta olika typer av tyg, olika typer av knappar, olika blixtlås, tråd, spännen, ID-korthållare och logotyper. Kvalitet, pris, expertis och utbud gör att dessa komponenter ofta kommer från många olika leverantörer på olika platser i världen.

  Frakt av råvaror

  Hos MASCOT har vi en rad fördelar till följd av bland annat logistiskt sett välplacerade produktionsplatser. När det gäller köp av tillbehör såsom blixtlås och knappar har MASCOT som en av de större aktörerna på marknaden för arbetskläder en möjlighet att köpa in stora mängder, så att inte små order måste transporteras många gånger. Dessutom har vi hos MASCOT egen produktion i Vietnam, och produktionen med råvarulager ligger centralt i förhållande till riktigt många leverantörer. Det gör att komponenterna inte måste resa så långt i den första omgången.

  Frakt av färdiga produkter

  När arbetskläderna har sytts färdigt på våra egna fabriker transporteras de i 12 meter stora containrar med båt till Danmark, där de läggs på lager i det helautomatiska höglagret. Därifrån skickas de ut till kunder i hela Europa. Med andra ord har dina arbetskläder från MASCOT rest en del kilometer innan de kommer fram till dig. Därför väljer vi hos MASCOT alltid kvalitetssäkrade och trovärdiga samarbetspartners, när det gäller leverantörer av transporttjänster. Alla våra primära transportleverantörer har implementerat ISO 14001. ISO 14001 är en global standard och det mest erkända systemet för miljöledning. Det är ett styrverktyg som kan användas till att styra hantering av miljöpåverkningar, reducera resursförbrukningen och ge ledningen en överblick över företagets miljöprestanda.

  Produktion

  Globala samarbetspartners

  Varje år fraktar vi flera hundra containrar med båt. Det har en påverkan på miljön och därför har vi på MASCOT valt att uteslutande samarbeta med stora, globala rederier som har startat processen med att ändra och återuppbygga sina båtar från dieselmotorer till LNG-motorer (flytande naturgas). Det kommer dock att ta omkring ett årtionde innan förändringen är komplett. Havsgående containerfartyg släpper dock ut mycket mindre CO2 per transporterad produkt jämfört med luftfrakt. De moderna skeppen är byggda mer strömlinjeformat och därmed minskas bränsleförbrukningen, vilket innebär ett minskat CO2-utsläpp. 

  Förpackningar av återvunnet material

  Varje dag produceras tusentals produkter i MASCOT:s fabriker i Vietnam och Laos. De förpackas i lådor som uteslutande har tillverkats av återvunnen pappersmassa. Lådorna packas fullt, så att det inte ”fraktas luft” i containrarna, som skulle orsaka onödigt CO2-utsläpp, när de transporteras till Europa. När lådorna kommer fram till lagret med färdiga produkter i Danmark återanvänds de, och om de fortfarande är i gott skick (de är av kraftig kvalitet), återanvänds de till kundleveranser. Dessa lådor räcker dock inte till, så kundbeställningar skickas också i nya papplådor. De tillverkas av 80 % återvunnet material. De är av en lite lättare typ och i olika storlekar, så att det inte heller fraktas luft till kunderna: Alla färdigpackade lådor går igenom en helautomatiserad process. Här pressas varorna först lätt ihop, och det mäts hur mycket varorna fyller lådan. Därefter skärs den överflödiga toppen av lådan av, så att lådans höjd passar till innehållet av varor i lådan. På så sätt säkras att lådan upptar minsta möjliga plats på lastpallen med varor under transporten. Det betyder det inte blir ett onödigt CO2-utsläpp på grund av att det ”fraktas luft” i lådorna. Lådorna har i övrigt ett enkelt öppningssystem som, om det används korrekt, gör att lådan också kan återanvändas av kunderna.

  Plastpåsar i återvunna material

  MASCOT:s arbetskläder packas i plastpåsar för att skydda produkterna under transporten och av logistiska anledningar. Vi har börjat använda plastpåsar som är helt tillverkade av återvunnen plast som samlats in i Bangladesh för ett urval av våra produkter. På så sätt blir en gammal resurs till en ny. Se hur processen går till här.

  Generellt finns det ett fokus på återanvändning i MASCOT:s användning av förpackningar. Även plastpåsarna som används för mindre beställningar från MASCOT:s lager är tillverkade av 100 % återvunnen plast. Man bedömer hur stor beställningen är, och om den kan skickas i de svarta leveranspåsarna gör vi det. Vad det gäller papperskartongerna till de större leveranserna är större delen av dessa också tillverkade av återvunna material.

  Hos MASCOT har vi en löpande och nära kontakt med leverantörer och potentiella leverantörer. Både när det gäller transport och förpackning av varor söker vi löpande möjligheter för att använda oss av nya idéer och hitta mer miljövänliga lösningar.