Vice statsminister med stort intresse för arbetsmiljö

Män
Den 3 September 2020

I augusti fick MASCOT i Laos fint besök av Sonexay Siphandone, som är vice statsminister och minister för industri och handel.


Han hade med sig en större delegation på tjugo personer. Bland dessa fanns viceministern för industri och handel, Somchith Inthamith, avdelningschefen för industri och hantverk, Buavanh Vilavong, och Thongthip Phannoulath, som är chef för industriparken VITA Park, där MASCOT:s fabrik ligger.

Vice statsministern var intresserad av MASCOT:s många insatser för arbetsmiljön. MASCOT kör endast ett skift och har minskat övertiden så mycket som möjligt för att ge medarbetarna möjlighet att vara tillsammans med sina familjer en stor del av dagen. Många företag inom textilindustrin kör två eller tre skift samt övertid på helgerna för att utnyttja sina maskiner så mycket som möjligt. Men detta arbete på kvällen, natten och helgerna går självklart ut över medarbetarnas familjeliv.

 

Kvinna_Män

Laos har ett offentligt socialt skyddssystem, som landets företag bidrar till. Till skillnad från många andra företag är alla MASCOT:s anställda medlemmar i det sociala skyddssystemet. Vice statsministern var mycket glad att höra detta, då många företag i Laos inte anmäler sig till systemet, vilket innebär att deras anställda inte omfattas av den ekonomiska säkerhet systemet ger. Regeringen kör därför just nu en kampanj för att öka deltagandet i systemet.

MASCOT Laos kunde även informera vice statsministern om att vi för ett par veckor sedan blev certifierade enligt SA8000-standarden, som fokuserar på arbetsmiljö och anställningsförhållanden. MASCOT är därmed den ena av endast två företag i Laos som har denna certifiering.

Män_Kvinnor

MASCOT Laos anordnade nyligen en föreläsning i företagets matsal, där den lokala polisen undervisade företagets 1 300 anställda i trafiksäkerhet. Vice statsministern var mycket nöjd med MASCOT:s omsorg för de anställda även på detta område.

Vice statsminister Sonexay Siphandone tackade för den intressanta rundturen och uttryckte sin glädje över MASCOT:s insatser för arbetsmiljön på fabriken.