Är du skyddad mot solens UV-strålar

?
Hi-vis T-shirtShorts för kvinnorKvinna
Den 30 Juni 2021

Arbetar du utomhus när solen skiner? När det regnar tar du på dig vattentäta kläder. När det är kallt tar du på dig en varm jacka. Kommer du ihåg att skydda dig mot solen? Vår hud är känslig för solens UV-strålar och du måste därför vara uppmärksam på solsken.

Har du rätt arbetskläder för sol och sommar? Skydda dig mot solens strålar och minska risken för hudsjukdomar.

Hur skyddar man sig bäst mot solen?

Det bästa skyddet mot solen är självklart skugga. Med ofta är det inte möjligt att stanna i skuggan när arbetet pågår i solen. Det är därför viktigt att vidta åtgärder för att skydda sig så gott man kan.

Dina kläder hjälper i stor grad till att skydda huden mot solens strålar. Hur mycket kläderna skyddar beror bland annat på hur tjockt och tätt materialet är samt vilket fiber materialet är tillverkat av. En tjock jacka ger till exempel bättre skydd än en tunn och luftig t-shirt. Men när det är 20+ grader ute är det inte optimalt att utföra hårt fysiskt arbete med en tjock jacka på. I stället kan du använda en t-shirt, sweatshirt eller pikétröja med UV-skydd. På huvudet rekommenderar vi att du använder en keps eller annan typ av hatt som ger skugga.

Vi rekommenderar dessutom att du använder solkräm på alla delar av kroppen som inte täcks av kläderna.

Så fungerar solskyddande kläder

 Kläder med UV-skydd är antingen tillverkade av särskilda fibrer som skyddar mot solen eller har en tät vävning som stänger ute solstrålarna. Kläderna kan även få en kemisk efterbehandling eller färg som ökar deras skydd mot solen.

När du väljer arbetskläder som t-shirtar, pikétröjor och tunna sweatshirts, som inte skyddar lika bra som en tjock jacka, bör du leta efter produkter med EN 13758-2-certifiering. Genom att bära kläder som certifierats enligt EN 13578-2 minskar du risken för hudskador på grund av solstrålar. Titta i tvättanvisningen för att se om en produkt från MASCOT är UV-certifierad.

I MASCOT:s sortiment finns ett flertal produkter med UV-skydd. Några av dessa produkter har certifierat skydd enligt EN 13578-2. Hitta arbetskläder med UV-skydd hos din MASCOT-återförsäljare.