Patagonia

    MASCOT har under flera år skickat arbetskläder för arbete under extrema förhållanden runt om i världen för att testa kläderna grundligt i extrema situationer. Ett typiskt sådant exempel är när Centre Terre skickar en expedition till en av världens mest avlägsna avkrokar.

    Extrema vindstyrkor och regnmängder

    Vad ska kläderna hålla för på en sådan resa? Slitstyrka är självklart viktigt, då det finns många vassa och grova ytor i Patagoniens orörda landskap som ligger mer än 24 timmars seglats från närmaste hamn. Men framför allt ska kläderna skydda expeditionsdeltagarna mot vädret. Detta krävs i ett klimat där vinden regelbundet överstiger 27 meter per sekund och vindstötar med orkanstyrka på 50 meter per sekund ofta förekommer. Under expeditionerna är det ofta över 80 mm regn om dagen och ungefär 700 mm regn under en månad. Expeditionsområdet får i genomsnitt 8 000 mm regn om året.

    Patagonia - Man

    När stormen rasar är det allvar

    Expeditionen handlar bland annat om ett starkt teamsamarbete. Även när samarbetet är att skydda varandra i ogästvänliga omgivningar. Att sätta upp ett basläger innebär hårt arbete, inte minst med tanke på att allt material måste släpas upp från båtarna till lägerområdet. ”För att underlätta några av de tunga lyft och hårda arbetsdagar som väntade expeditionsdeltagarna bestämde vi oss för att transportera det tunga byggmaterialet uppför berget med hjälp av en linbana med en liten motor som jag hade konstruerat i förväg. Under det arbetet var det viktigt att vi var uppmärksamma på vindförhållandena, eftersom det kunde komma plötsliga vindstötar på upp till 120 km/h.
    I Patagonien är det vinden som sätter dagordningen. Vi fick känna på effekterna av vindens kraft redan under expeditionens första dag. Vi hade satt upp några mycket tunga militärtält som skulle fungera som vindskydd under de första veckorna, tills baslägret var färdigt. Men redan under första natten blåste det så starkt att de lossnade. Efter nästa natt upptäckte vi att de hade blåst iväg en bra bit, och att de till stor del var förstörda. Det var en bra påminnelse om vilken kraft vinden kan ha. Vi behövde vara mer försiktiga under hanteringen och förvaringen av byggmaterial av trä och polykarbonat, och särskilt med vassa metallplattor, så att inte vinden fick tag på dem. Det här är något som kräver ett effektivt samarbete och ett stort ansvar för varandra. Oavsett vindstyrka så är det mänskliga värdet på Madre de Dios starkare än stormarna.”

    Florian, utbildad bil- och båtmekaniker, arbetar numera i byggbranschen med specialisering på arbetsplatser på hög höjd, eller som på annat sätt är svårframkomliga. Under expeditionen är det hans ansvar att få baslägret på plats och att reparera maskiner och motorer. Han är dessutom en erfaren grottutforskare och bergsbestigare.
    Kvinna - Patagonia

    Regn och hagel i enorma mängder

    ”Mitt arbete under expeditionen sker utomhus under dygnets alla timmar. Till vardags arbetar jag som kameraoperatör där jag kontrollerar avloppsledningar, så jag är van vid att arbeta ute i alla slags väder i Europa. Vi arbetar efter devisen att så länge utrustningen klarar det, så arbetar vi, oavsett väder. Men vädret under expeditionen är betydligt mer extremt.
    Vädret har stora konsekvenser för oss. En gång tog jag med mig fyra andra på en vandring där vi skulle besöka ett läger fyra dagars vandring från huvudlägret. När vi kom fram till lägret ansåg vi att det bästa stället att slå läger var en lite fördjupning i klipporna, så att den extrema vinden skulle gå över våra tält i stället för att riva i dem. Dessvärre regnade och haglade det hela natten. Haglen blockerade våra dräneringshål, och vattenståndet började stiga. Det var ungefär 5 cm vatten i tältet hos mig, och min filt absorberade det som en svamp! Det var en fruktansvärd natt! Tidigt på morgonen bad jag om lov att gå tillbaka till huvudlägret. Men när jag vaknade upp till en dag på Madre de Dios oändligt fantastiska kalksten, ändrade jag mig omedelbart. Jag hade inget emot att sova med min våta filt igen – att uppleva detta är verkligen värt det.”

    Laurence, till vardags: operatör inom sanitet, men också utbildad grottforskare

    På expedition med MASCOT